Einde daling hypotheekrente in zicht?

De hypotheekrente daalt al enige tijd van record naar record. Voor de richting van de hypotheekrente kijken we onder andere naar de rente op die van Nederlandse staatsleningen. Na een periode van dalingen zit die rente weer in de lift. Als deze beweging doorzet, valt te verwachten dat banken de rente niet verder verlagen of zelfs voorzichtig een hogere hypotheekrente aanhouden.

Onze overheid leent geld (staatslening) en betaalt daar normaal gesproken een rentevergoeding voor. Het merkwaardige is dat je nu geen vergoeding krijgt maar geld moet betalen als je geld stalt bij de overheid. Dit komt vooral omdat de Nederlandse overheid een betrouwbaar imago heeft, wat voldoende zekerheid geeft dat je uitgeleend geld ook weer terug krijgt. 

Staatsrente stijgt, hypotheekrente volgt?
De staatsrente is een maatstaf voor de richting van de hypotheekrente. Als deze rente stijgt, kan het voor banken een aanleiding zijn om ook de rente op hypotheken aan te passen. Het gaat daarbij vooral om hypotheken met een rentetermijn vanaf 10 jaar. 

In de afgelopen maand is de rente op staatsleningen gestegen. Op 15 augustus stond de teller nog op - 0.59 procent. De actuele stand begin november is -0.23. De stijging wordt veroorzaakt door meer rust op de financiële markten. Het einde van de Brexit-chaos lijkt in zicht, Amerika en China hebben de strijdbijl tijdelijk begraven en economisch gaat het relatief goed. Hierdoor hebben investeerders minder interesse in een lening die niet eens iets oplevert en zijn er meer interessante alternatieven. 

Rente staatsobligatie 10 jaar Nederland - weergave 6 maanden

 

Rente staatsobligatie 10 jaar Nederland - weergave 1 maand

Lagere winstmarge banken
De richting van de hypotheekrente is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de winstmarge die banken rekenen ten opzichte van de staatsrente. Halverwege augustus hadden we een staatsrente van -0.59 procent en bedroeg de laagste hypotheekrente (10 jaar) 1.35 procent. Een verschil van 1.94 procent. Inmiddels bedraagt de hypotheekrente voor hetzelfde rentetermijn 1.06 procent en geldt een staatsrente van -0.23 procent. Hiermee is het verschil teruggelopen tot 1.29 procent. Banken houden dus een lagere rentemarge aan dan een paar maanden geleden. 

Hypotheekrente beweegt met vertraging
Het is niet zo dat bankiers direct achter de computer kruipen om de hypotheekrentes te wijzigen als de staatsrente daar aanleiding toe geeft. Geldverstrekkers houden er rekening mee dat het plaatje er een week later weer anders uit kan zien. Zeker met alle perikelen rond de Brexit en de sluimerende handelsoorlog. Ook nu nog is er ruimte voor verdere verlagingen van de hypotheekrente, bijvoorbeeld door banken die nu nog een relatief hoge marge rekenen. Toch blijven we de staatsrente met interesse volgen. Als de stijging doorzet, zullen banken vroeg of laat toch volgen. 

We blijven de ontwikkelingen rond de hypotheek op de voet volgen. Wil je weten wat in jouw eigen situatie de best passende hypotheek is met de laagste maandlasten? Laat dit weten via het onderstaande formulier. Onze hypotheekadviseurs nemen vervolgens snel contact met je op voor een vrijblijvende inventarisatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Blauw & Florijn maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie