Voorkom financiële problemen en check je aflossingsvrije hypotheek

In het verleden was een aflossingsvrije hypotheek verreweg de populairste hypotheekvorm. De maandlasten zijn laag omdat je alleen rente betaalt. Aflossen is pas nodig als de totale looptijd van de hypotheek verstreken is. Aflossingsvrij is geen gratis geld, ooit moet de schuld afgelost worden.  Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat veel huishoudens hier niet op voorbereid zijn. Breng je financiële situatie op tijd in kaart zodat je mogelijke problemen voor kunt zijn.

Aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek heb je twee optie. Of je lost de volledige schuld af of je sluit een nieuwe hypotheek. Helaas is dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Eerder schreven we al uitgebreid over de problemen die een aflossingsvrije hypotheek met zich mee kan brengen. Lees hier hoe een lager inkomen of hogere rente roet in het eten kan gooien.

Aflossingsvrije hypotheek risico voor veel huishoudens
Op dit moment zijn er bijna drie miljoen aflossingsvrije hypotheken die rond 2035 aflopen. De AFM geeft aan dat 157.000 huishoudens in een risicogroep vallen. Zij hebben mogelijk onvoldoende financiële middelen om hun hypotheek om te zetten in een annuïtaire lening. Bij de helft van deze groep (78.000) lukt de omzetting zelfs niet als ze een deel aflossingsvrij meenemen. In dat geval riskeren zij een verplichte woningverkoop. Een deel (18.000) houdt mogelijk ook nog een restschuld over. 

In de raming van de AFM is uitgegaan van relatief normale omstandigheden. Bij uitschieters als een recessie of flinke stijging van de rente kan het aantal probleemgevallen hoger uitvallen. Huishoudens met een laag inkomen lopen meer risico omdat er minder financiële ruimte voor oplossingen is. 

Onderneem actie, voorkom betaalproblemen
Hoewel 2035 nog ver weg lijkt, is het verstandig om nu al te onderzoeken wat je te wachten staat in de toekomst. Je kunt op tijd actie ondernemen om financiële problemen te voorkomen of beperken. In het geval van een aflossingsvrije hypotheek zijn dit enkele mogelijke oplossingen:

  • Sparen en aflossen
    Door nu alvast te gaan sparen en je hypotheek af te lossen kun je jouw hypotheekschuld verkleinen. Zo hoef je aan het einde van de looptijd minder in één keer af te lossen. 

  • Je hypotheek oversluiten
    De huidige hypotheekrente is ongekend laag. Je kunt hiervan profiteren door je hypotheek over te sluiten. Houd wel rekening met een mogelijke oversluitboete, taxatie- en notariskosten. Daarnaast is het niet meer mogelijk een volledig nieuwe aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Je zult dus verplicht moeten gaan aflossen.

  • Huis verkopen om goedkoper te gaan wonen
    Dit is de meest vergaande optie. Met de huidige hoge huizenprijzen is de kans groot dat je overwaarde hebt. Dat maakt het aflossen van de hypotheek eerder mogelijk. Daarnaast kun je ook direct gebruik maken van een lage hypotheekrente op je nieuwe woning. 


Voor sparen of aflossen moet je wel voldoende financiële ruimte hebben. Hetzelfde geldt voor het betalen van een eventuele boeterente bij het oversluiten van je hypotheek. Heb je dat niet of weet je niet zeker hoe het bij jouw aflossingsvrije hypotheek zit? Steek in dat geval je kop niet in het zand maar neem via het onderstaande formulier contact met ons. Onze adviseurs kunnen met je meekijken naar een passende oplossing. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Blauw & Florijn maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie