Hypotheek afsluiten lastig? Zo maak je meer kans

Ben je van plan om een huis te kopen, maar twijfel je of het afsluiten van een hypotheek lukt in jouw situatie? Vaak is er meer mogelijk dan gedacht. Zo hoeft een gevorderde leeftijd geen probleem te zijn en zijn er voor ondernemers of mensen met een flexibele arbeidsrelatie steeds meer mogelijkheden. Met de volgende tips kom je mogelijk wél in aanmerking voor  die hypotheek!

  • Te oud.
    Een veel gehoord misverstand is dat iemand te oud zou zijn om nog een hypotheek te kunnen krijgen. Niets is echter minder waar! Er bestaat geen maximum leeftijd om in aanmerking te kunnen komen voor een hypotheek. De looptijd van de hypotheek kan ook gewoon 30 jaar zijn, zelfs als je 80+ bent. Waarschijnlijk komt dit misverstand voort uit het feit dat je in het verleden vaak een overlijdensrisicoverzekering moest afsluiten in combinatie met de hypotheek. Voor het verkrijgen van een overlijdensrisicoverzekering is wel een maximumleeftijd van toepassing. Tegenwoordig is zo’n verzekering echter niet meer een vereiste van de hypotheekverstrekkers. Het is natuurlijk wel verstandig om met de hypotheekadviseur goed te kijken naar de financiële gevolgen als iemand zou overlijden.
  • Ondernemer.
    Je moet minimaal drie jaar ondernemer zijn om een hypotheek te kunnen krijgen, toch? Nee hoor, het is al mogelijk om een hypotheek te krijgen als je één jaar ondernemer bent. Dit kan zelfs met Nationale Hypotheek Garantie. Hypotheekverstrekkers gaan hier echter verschillend mee om. Laat je dus goed adviseren zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. Er is soms meer mogelijk dan je zou denken.
  • Kopen met broer / zus.
    Een aantal jaren geleden was het alleen mogelijk om een hypotheek te krijgen als je alleen een huis kocht of met een levenspartner (liefdespartner). Tegenwoordig zijn er een aantal hypotheekverstrekkers bereid een hypotheek te verstrekken aan bijvoorbeeld een broer en zus die samen een huis willen kopen.
  • Borg staan.
    Kun je net niet genoeg lenen om jouw droomhuis te kopen? Dan hebben we wellicht goed nieuws! Het is namelijk mogelijk bij een aantal hypotheekverstrekkers om een hypotheek te krijgen als je zelf minimaal 75% van de hypotheeksom kunt dragen. Jouw ouders kunnen meetekenen op de hypotheekakte waardoor ze ook aansprakelijk worden. Je moet dan zelf aannemelijk kunnen maken dat het inkomen binnen 10 jaar voldoende stijgt om de volledige hypotheek te kunnen dragen. De ouders moeten het tekort van 25% kunnen dragen naast hun eigen woonlasten.
  • Leen / schenkconstructie.
    De jubelton (verhoogde belastingvrije schenking) is afgeschaft, maar er is nog steeds een manier voor ouders om hun kinderen te ondersteunen bij het kopen van een huis. In plaats van een groot bedrag in één keer schenken is het ook mogelijk om een groot bedrag te lenen en de jaarlijkse kosten (rente en aflossing) te schenken. Zo kost het de kinderen per saldo niks en mag deze lening bij de ouders (bij sommige hypotheekverstrekkers) buiten beschouwing gelaten worden. Op deze manier ontstaat er meer budget voor de kinderen.
  • Bieden met zekerheid.
    Bieden zonder voorbehoud van financiering kan een riskante stap zijn. Wanneer de hypotheek toch niet rond komt, moet je als koper een boete van 10% van de koopsom betalen. Met de verzekering ‘bieden met zekerheid’ kun je bieden zonder voorbehoud van financiering én ben je verzekerd dat je geen boete hoeft te betalen. De verzekering betaalt namelijk de boete als je toch geen hypotheek hebt gekregen. Zo val je als koper meer op waardoor je je kansen vergroot. Je kunt ook als ondernemer gebruik maken van deze verzekering.
  • Arbeidsmarktscan.
    Een arbeidsmarkscan is bedoeld voor mensen met een flexibele arbeidsrelatie (seizoenswerk, oproep- of invalwerk of een tijdelijk dienstverband zonder intentieverklaring). De arbeidsmarktscan kijkt niet alleen naar het huidige arbeidscontract en wat iemand verdient, maar ook naar het perspectief op de arbeidsmarkt. Op basis van o.a. leeftijd, beroep, opleiding en regio geeft de scan met een score aan hoe groot de kans is dat iemand de komende jaren aan het werk kan blijven. Je kunt gratis zien of de score voldoende is om te gebruiken bij een hypotheekaanvraag. Bij een voldoende score krijg je ook een verdiencapaciteit te zien. De verdiencapaciteit is een inschatting van het inkomen voor de komende jaren. Om in aanmerking te komen voor de Arbeidsmarktscan moet je de afgelopen 14 maanden minimaal 12 maanden in loondienst hebben gewerkt.

Wil je meer weten? We kijken graag mee naar de mogelijkheden in jouw situatie. Vul hiervoor vrijblijvend de onderstaande antwoordkaart in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Blauw & Florijn maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie